Nenechte si ujít koncert orchestru Czech virtuosi s houslistou Jiřím Pospíchalem

V magické datum 22. 2. 2020 se odehraje koncert brněnského orchestru Czech virtuosi a houslisty Jiřího Pospíchala, kteří publiku představí své umění pod taktovkou belgického dirigenta Erica Lederhandlera. Společně s profesionálním orchestrem si letos zahraje také jedenáctiletý Matouš Pospíchal. Koncert, který si v loňském roce získal srdce diváků a byl velmi rychle vyprodán, se uskuteční v 19 hodin v uherskohradišťské Redutě. V programu zazní houslový koncert Antonína Dvořáka a moll a symfonie č. 5 Jeana Sibelia.

Houslista Jiří Pospíchal byl členem České filharmonie na pozici zástupce koncertního mistra, koncertním mistrem Pražského komorního orchestru bez dirigenta a Janáčkovy opery v Brně. Pedagogicky působí jako profesor brněnské konzervatoře a ředitel Základní umělecké školy Uherské Hradiště.

Uherskohradišťská ZUŠka dává možnost talentovaným žákům vystoupit s profesionálním orchestrem a po loňském vystoupení Markéty Hanáčkové padla letos volba na Matouše Pospíchala.

Komorní orchestr Czech Virtuosi, pod uměleckým vedením Karla Procházky, zahájil svoji koncertní činnost před více než dvaceti lety. Členy souboru jsou koncertní mistři a sólisté orchestru Janáčkovy opery a Filharmonie Brno, jako hosté je doplňují přední čeští i světoví instrumentalisté, pěvci či sbory. Během svého působení orchestr odehrál na 800 koncertů zahrnujících díla světových mistrů symfonické, duchovní i operní hudby, a to od baroka až po současnost. Doménou orchestru i přesto zůstává tvorba W. A. Mozarta.

Kromě řady koncertů ve Vídni, například ve slavném Konzerthausu či Schönbrunnu, lze však Czech Virtuosi slyšet i ve vzdálenějších koutech světa. Již třikrát absolvovali koncertní turné po Japonsku a každoročně jsou zváni na hudební festivaly například v Nizozemí, Itálii nebo Španělsku. Vyzdvihnout lze také jejich účast na Festivalu české hudby ve francouzském Dijonu v roce 2015. Czech Virtuosi však nezapomínají ani na své domácí příznivce. Jsou zváni na tuzemské festivaly, jako je například Svatováclavský hudební festival, vystupují v pražském Rudolfinu nebo pořádají své vlastní koncerty v Brně. Tradicí se zde již staly Tříkrálové koncerty s charismatickým Jiřím Pavlicou a jeho Hradišťanem v katedrále svatého Petra a Pavla.

Koncert pořádá hudební spolek Umíme Hrát jako mimořádný večer koncertní sezóny.

Přílohy
FileDescriptionVyvěšenoSejmutoFile size
Download this file (Koncert Pospíchal - foto.jpg)Koncert Pospíchal - foto.jpg   1030 kB
Download this file (Koncert Pospíchal.png)Koncert Pospíchal.png   410 kB