LEO ECKER, ZAPOMENUTÁ POSTAVA NAŠÍ HISTORIE, BUDE MÍT PO 90. LETECH DŮSTOJNOU PIETU VE VŘESOVICÍCH

 12. května 2024, Vřesovice • Již 18. května proběhne v obci Vřesovice unikátní slavnostní akce pro připomenutí 90 let od úmrtí majora Lea Eckera, který byl předním představitelem Slovácké brigády. Akce je určena pro širokou veřejnost a rodiny s dětmi a zahrne spoustu zajímavých aktivit, které navazují na již realizované akce Památníku Oldřicha Pechala (ZINC) v malé Jihomoravské obci, která důsledně pečuje o připomínání naší historie.

Vzpomínková akce na majora Leo Eckera a další vojáky Slovácké brigády se koná 18. května 2024 od 10. hodin v centru obce Vřesovice. Bude připravena mnoho aktivit pro veřejnost, rodiny s dětmi i milovníky historie. Návštěvníci se mohou těšit na dobové tábory a prezentace historických předmětů či dynamické ukázky výcviku Československého vojska na návsi. Nebude chybět přehlídka vojenských stejnokrojů z let 1914 až 1934. V rámci programu bude rovněž otevřena nová část expozice muzea. Bohatý vojenský program bude ukončen v 17. hodin. A dále bude probíhat společenský kulturní program včetně cimbálové muziky.

V neděli 19. května 2024 od 10. hodin na kopci Brusnice nad Klimentským rybníkem proběhne pietní akt u pomníku majora Leo Eckera.

Akce byla dlouho připravována a je nejdůležitější akcí obce Vřesovice v roce 2024.

Ze životopisu Leo Eckera:                  

Leo (též Lev nebo Leoš) Ecker se narodil 21. března 1885 ve Vřesovicích u Kyjova.  Jeho otec František byl národní učitel na místní škole a s manželkou Ottilií měli 4 děti, z toho Leo byl nejstarší. Absolvoval vyšší reálku s maturitou v Kroměříži a v roce 1906 nastoupil vojenskou službu. Po absolvování vojenské akademie ve Wiener Neustadt působil u 34. zeměbraneckého pěšího pluku. Účastnil se bojů v Karpatech a 17. března 1915 byl u Repejowa v hodnosti nadporučíka zajat Rusy a prošel několika tábory. 22. září 1918 byl prezentován jako ze zajetí se vrátivší.  3. listopadu 1918 byl zařazen k 25. střeleckému pluku a následujícího dne byl přidělen k činné službě u Slovácké brigády. Zde působil jako výzvěd u štábu brigády, pobočník velitele brigády a později jako velitel břeclavského úseku. Po zrušení Slovácké brigády byl převelen k 27. pěšímu pluku (stál na základech rakouského 25. střeleckého pluku). V listopadu 1920 se oženil a v roce 1922 se jeho manželce Hubertě narodila dcera Olga, která však o necelé 4 měsíce později zemřela. V roce 1925 se manželům narodil syn Vladimír a v roce 1927 syn Leo. V roce 1928 byl Ecker povýšen na majora. V roce 1929 mu zemřel v Brně syn Leo. V roce 1933 byl Lev Ecker určen prozatímním velitelem II. praporu 27. pěšího pluku. V roce 1930 vydal brožurku Slovácká brigáda, ve které vylíčil své působení u SB a její celkovou úlohu v prvních dnech samostatného Československa. Lev Ecker zemřel 9. května 1934 na kopci Brusnice nad rodnými Vřesovicemi. Spáchal sebevraždu zastřelením. Údajně kvůli nevyléčitelné chorobě. Trpěl na Ischias (houser) a Tabes dorsalis (vysychání míchy). Podle Národních listů mohl být důvodem k sebevraždě nešťastný osud jeho dětí. Jeden syn se totiž utopil a druhý zemřel na popáleniny poté, co na sebe svrhnul vánoční stromek. Třetí syn byl navíc postižen nervovou obrnou. Tragický konec nadaného důstojníka dodnes připomíná kříž a pamětní deska na kopci Brusnice na Vřesovicemi.  Lípa, která kryje jeho pomník stínem, je vysazena jeho otcem Františkem. Leo je pochován spolu s manželkou a synem Vladimírem na hřbitově v Uh. Hradišti.

Kontakt na organizátora:  Ivo Kozák | Ivo.Kozak@seznam.cz  | 605 860 878

Přílohy
FileDescriptionVyvěšenoSejmutoFile size
Download this file (Vzpominka.jpg)Vzpominka.jpg   4049 kB